Biuletyn Informacji Publicznej Zespół Szkół im. H. Sienkiewicza w Trzciance
Telefon 67 216 32 87 Email sekretariat@zstrzcianka.pl WCAG

Erasmus 2021-22

Walencja – dzień pierwszy: zapoznanie z miejscem praktyk i szkolenie BHP.


Walencja – dzień drugi – prace hotelarskie w Aparthotel Albufera.


Dziś z wizytą w Merkat Bar (z gwiazdką Michelina!) – dania Pawła i Magdy.


Dzień 5 – Restorante & Cafeteria L’alqueria – przydały się lekcje z obsługi konsumenta!


Dzień szósty – wolne od praktyk! Zwiedzamy Walencję: Centrum Sztuki i Nauki – Oceanarium!


Niedziela w Walencji – pokaz umiejętności torreadorów (to taka bezkrwawa corrida) w Plaza de Toros Valencia.


Jeszcze jedno niedzielne wspomnienie – odpoczynek na pięknej Playa de las Arenas.


Poznajemy starówkę w Walencji – gra miejska!

   


Restauracja L’encis – super dania hiszpańskie przygotowane przez Martę i Joasię!

    


Las Fallas w Walencji – podziwiamy nagrodzone figury i Ofrendę – ofiarowanie kwiatów gigantycznej figurze Matki Bożej przed tutejszą bazyliką!


Największa fiesta Walencji – Las Fallas – święto ognia, tańców ulicznych, fajerwerków i petard. Tej nocy (19.03) Walencja nie śpi – świętujemy z Hiszpanami!


Las Fallas c.d. – co roku jedna rzeźba unika spalenia podczas Ognia i trafia do Museo Fallero – niesamowite eksponaty od 1934r.!


Hablas español? Hablamos un poco español! – lekcja hiszpańskiego dla naszej grupy!


Zmiana w Restauracji Albufera – nowa obsługa konsumenta i nowe umiejętności.


W nadmorskiej restauracji Casa Patacona – Iza i Małgosia poznają tu prawdziwą hiszpańską kuchnię!

   


Zwiedzamy Walencję – Muzeum Ceramiki, Giełdę Jedwabiu, Muzeum Sztuk Pięknych, Katedrę z wysoką wieżą (207 krętych schodów w górę!) i urokliwe zakątki Starówki!


Wycieczka wybrzeżem M. Śródziemnego – zwiedzamy letnią stolicę Hiszpanii – Benidorm, miasteczko artystów – Altea, przylądek św. Antoniego i marinę w Denia!


Po super atrakcyjnym weekendzie – wracamy do obowiązków!
Nasze miłe hotelarki w pracy – zdarza się tu czasem przerwa na kawę!

 


Zmiana w kuchni hotelowej, wraz z Anią pracują Paweł i Magda.
Posiłki przygotowywane są w przyspieszonym tempie! A jakie smaczne!

 


Z wizytą opiekunów w eleganckim L’encis.
Próbujemy wybornych, śródziemnomorskich dań Szefa kuchni – przygotowanych również przez Martę i Joasię!

 


Ostatnie spacery nad morzem. Żegnamy powoli urokliwe Mediterraneo..


Zakończyliśmy projekt i odebraliśmy certyfikaty. Zostaliśmy bardzo serdecznie pożegnani przez Dyrektora, opiekunów i wszystkich pracowników hotelu!
Były łzy wzruszenia i wiele ciepłych słów..


Wróciliśmy szczęśliwie do Polski! Nasza podróż trwała bardzo długo, ale jesteśmy na miejscu i pełni wrażeń wracamy w poniedziałek do szkoły!