Uczeń w trakcie nauki zdobywa dwie kwalifikacje:
-
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
-
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
W technikum żywienia i usług gastronomicznych nauczysz się:
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
- planowania i oceny żywienia;
- organizowania produkcji gastronomicznej;
- planowania i realizacji usług gastronomicznych;
- oceniania jakości żywności oraz zasad jej przechowywania.
Treści programowe zawarte są w modułach:
- Prowadzenie działalności usługowej.
- Wprowadzenie do podstaw gastronomii.
- Ocena i przechowywanie żywności.
- Język obcy zawodowy.
- Sporządzanie potraw i napojów oraz i ich ekspedycja.
- Organizowanie żywienia i produkcji gastronomicznej.
- Organizowanie usług gastronomicznych.
Gdzie może pracować technik żywienia i usług gastronomicznych?
- restauracje, stołówki, kawiarnie, puby, własna działalność, promy pasażerskie, catering, na
stanowiskach menedżera, kucharza, kelnera, barmana, intendenta.
W Zespole Szkół im. H.Sienkiewicza w Trzciance oferujemy:
- ATRAKCYJNE PRAKTYKI KRAJOWE I ZAGRANICZNE nad morzem, w górach, nad jeziorami, w Niemczech, w Hiszpanii i na Sycylii
- Udział w projekcie „Pracownie Kształcenia Kompetencji Kluczowych i Zawodowych – kompleksowy program rozwoju dla technikum w ZSP w Trzciance”. – WSB w Pile.
- Szkolny projekt „Praktyka czyni mistrza” – płatne staże zawodowe w Hotelu & Restaurant Smolarnia.
- Udział w projekcie „Czas Zawodowców BIS” – płatne staże zawodowe w zakładach gastronomicznych i hotelach funkcjonujących na terenie rynku lokalnego.